De starters dilemma

Elke starter vraagt zich hetzelfde af; gaat mijn business werken? Zal ik hiervan kunnen leven? Hier komen een aantal factoren bij kijken. Het vermogen van de starter om te verkopen, de waarde dat zijn product voor de consument heeft en het aantal mensen die hierop zitten te wachten. 

Vaak is het moeilijk voor starters om een omzetschatting te maken voor de komende periode. Soms wordt deze overschat en wordt daarom onderschat hoe moeilijk het is om het product of dienst aan de man te brengen. 

Punten waar een starter op moet letten:

Proven concept
Is het een bewezen product of dienst? Of is het een nieuw product? Als het een nieuw product is, moet je jezelf afvragen waarom het nog niet op de markt is gebracht. Vaak denken starters dat omdat het nog niet op de markt is verschenen, het daarom ook daadwerkelijk een gat in de markt is. Maar meestal heeft iemand hierover al gedacht en is het ze niet gelukt om het op de markt te brengen door verschillende redenen. Als jij deze kunt oplossen, heb je misschien goud in handen. Als het wel een bewezen product of dienst is, moet je je vaak gaan onderscheiden van de concurrentie. Hier komt je vermogen om te marketen en verkopen naar boven.

Pre order
Een goed bewijs voor starters aan het begin is om alvast bestellingen te plaatsen onder bijzondere voorwaarden van bijvoorbeeld langere leveringstijden door de opstartfase. Dit is ook een goede manier om je onderneming te financieren door alvast een aanbetaling te nemen om de opstartkosten te dekken. Je vermogen om te marketen en verkopen spelen hier een belangrijke rol. Je kan je bestellingen aannemen met een early bird korting of iets in de trend.

Re-order and track record
Je bent nu gestart en de eerste leveringen zijn de deur uit. Nu is het noodzaak om tevreden klanten, maar ook vooral trouwe klanten te kweken. Dat dezelfde klanten bij je terugkomen zegt iets over je product en jou als ondernemer. Deze moet je koesteren.  En dan vooral ontdekken wat de reden is dat de klanten terugkomen en deze eigenschappen onderstrepen. Voor ondernemers die investeringen zoeken is dit onderdeel essentieel voor het financieel plan. Investeerders moeten een positieve track record kunnen zien van organische groei voordat ze hun geld gaan investeren. Uiteindelijk willen ze hun geld terugkrijgen met rente.

Conclusie
Begin met je idee uit te voeren met wat je hebt tegen zo laag mogelijke kosten. Test je idee in de markt, ga netwerken en andere ondernemers spreken. Google een template van een ondernemingsplan of pitch deck en ga deze invullen. Dit zal je een indicatie geven van waar je vast komt te zitten. Maar de beste indicatie is je vermogen om te verkopen, omzet draaien en klanten behouden.

Hoe raar het ook klinkt, ik hou ervan om ondernemers te helpen met hun boekhouding. Het gesprek aangaan en de mens echt leren kennen. Achter komen wat hun wensen en dromen zijn. Maar ook de angst en de onzekerheid die erbij komt kijken. De passie en drive is toch mijn grootste inspiratie om van boekhouding mijn leven te maken. Je moet er echt van houden.

Mijn naam is Leo Boekhoudt. Ik woon in Den Haag, samen met mijn vrouw en dochter. Ik hou van surfen, reizen, het avontuur opzoeken, motorrijden en snelle auto’s.

Als business consultant ben ik gespecialiseerd in financiële systemen opzetten en aansluiten. Als boekhouder ben ik bezig met de financiële administratie. Soms ben ik dan ook een echte detective. Een financiële detective. Als winstadviseur zorg ik ervoor dat de behoeftes van de ondernemer vertaald worden in concrete acties. Mijn kernwaarden zijn betrouwbaarheid, duidelijkheid en eerlijkheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.